„Винаверови дани европске културе у Шапцу“ основани су са циљем оживљавања модерне српске традиције која је била темељна  духовна и поетичка парадигма  стваралачке концепције Станислава Винавера, најевропскијег писца српске књижевности XX века, самим тим и најевропскијег Шапчанина. Ова манифестација ће покривати  следеће области: књижевност, музичку, позоришну, ликовно-примењену уметност, науку и издаваштво – дакле све оно што ће на стваралачки начин допринети очувању и неговању имена и дела Станислава Винавера, самим тим и оне баштине коју је као највиталнију српску модерност бранио и која је утемељена на модерним европским и националним вредностима.

Основна  намера  манифестације заснива  се на ширењу и упознавању свеукупног друштва са идејама које је Винавер из европске и светске традиције инкорпорирао у српску књижевно-уметничку баштину,  чиме ће се доприносити и даљем развоју и афирмацији модерних вредности у српском културном и уметничком простору.

Манифестација  „Винаверови дани европске културе у Шапцу“ засниваће се на развијању сарадње са књижевним и уметничким удружењима и организацијама у земљи и иностранству; потом на сарадњи са националним и иностраним факултетима, научним и уметничким институтима на којима се изучава српска књижевност, уметност  и култура.

Нова манифестација у Шапцу Винаверови дани европске културе, отпочела је свој живот 2016. године, скупом који је одржан под геслом „Станислав Винавер и француска култура“. Том приликом, гост Шапца био је Фабрис Пето, аташе за сарадњу и француски језик у Амбасади Републике Француске у Србији. Научни скуп овим поводом организован је у Библиотеци шабачкој, а у Народном музеју отворена је изложба уметничког удружења Лада.

Други пут по реду, манифестација Винаверови дани европске културе, одржана је у Шапцу 2017. године, под радним називом ,,Станислав Винавер и руска култура”. Ове године, свечаност је незванично почела у Шабачком позоришту, представом „Твоја рука у мојој“ Керола Рукамора, а по мотивима А. П. Чехова. У оквиру манифестације Шапчанима су приказана и уметничка дела Петра Лубарде, изложена у Народном музеју у Шапцу позајмљена из колекције Куће легата Београд. Незаобилазно, научни скуп на поменуту тему, организован је у Библиотеци шабачкој. Други по реду Винаверови дани европске културе затворени су концертом уметничке музике, у реконструисаном објекту Музеја шабачких Јевреја. На концерту су наступале првакиње Београдске опере, Наташа Јовић Тривић и Светлана Ловчевић, уз пратњу пијанисте Миливоја Вељића, а у духу руске културе репертоар концерта су чинила дела руских композитора.

Нажалост, из организационо техничких разлога, 2018. године,  Винаверови дани европске културе у Шапцу нису реализовани.

Окосницу манифестације која је одржана 2019. године, чинио је тродневни научни скуп „Станислав Винавер у/о српској књижевности, уметности и култури“, организован под руководством Гојка Тешића. Радни назив манифестације био је ,,Видело света”,  према једном од најважнијих стваралачких пројеката Станислава Винавера. Бројни пратећи програми употпунили су трећи по реду скуп органиозован у част Станислава Винавера. Осим научног скупа у Библиотеци, Народни музеј у Шапцу организовао је  радионице стрипа и сито-штампе, тематски посвећене новим виђењима Станислава Винавера. У Народном музеју наступао је и ди-џеј Боб, а у Музеју шабачких Јевреја вечерње концерте одржао је Јан Немечек и Бранко Џиновић. Музички програм наставио се и у згради некадашње синагоге, Музеју шабачких Јевреја, изведбом Електроакустичног кабареа за сопран, клавир и електронику у извођењу Ане Гњатовић, Тијане Ђуровић и Миливоја Вељића.

Сада већ традиционални, четврти по реду, културни догађај у Шапцу, 2020. године за окосницу је имао велики научни скуп „Душа, звер, свест: Станислав Винавер и немачка култура” који се као и претходних година одвијао у Библиотеци шабачкој.
И он је обухватио бројне пратеће културе програма, попут Ноћи по звездама у Великом парку, током које су се представиле
три песникиње које су донеле потпуно нове хоризонте савремене књижевности – Маша Сеничић, Радмила Петровић и Милица Шпадијер.
Осим тога, на простору новоуспостављеног Винаверовог трга, јавно и по први пут, додељена је Књижевна награда Станислав Винавер, чији је овогодишњи лауреат био академик Матија Бећковић.

Аутор фотографија: Дарко Павловић