Vinaverovo ogledalo

VINAVEROVO OGLEDALO : naučni zbornik manifestacije „Vinaverovi dani evropske kulture u Šapcu“
Glavni urednik Gojko Tešić.
Časopis – godišnje, 2016, br. 1.
Šabac : Fondacija „Stanislav Vinaver“ ; Novi Sad : Filozofski fakultet Univerziteta u Novom Sadu ; Beograd : Institut za književnost i umetnost,
2018- (Novi Sad : Sajnos).
418 str., 27 cm.
ISSN 2620-1313 (ISSN-L 2620-1313). UDK 821.163.41;
COBISS.SR-ID 269038092.

500.00 рсд

Opis

Svi radovi u ovom zborniku („Videlo sveta: Stanislav Vinaver i francuska kultura“) donose nove i inspirativne uvide u Vinaverovu poetiku. Težište ovih ispitivanje je na komparativnom kontekstu Vinaverove poezije i esejistike ali ovi radovi su značajni i za tumačenje srpske književnosti, pogotovu njenih avangardnih tendencija, u evropskim umetničkim i kulturnim okvirima. Ovi tekstovi dokazuju koliko je udeo francuske kulture bio izuzetan ne samo za formiranje poetike Stanislava Vinavera nego i srpske književnosti prve polovine prošloga veka.U isti mah oni predstavlјaju Vinavera kao proniclјivog čitaoca francuske književnosti i autora čije delo je neizostavno za razumevanja francusko–srpskih kulturnih veza. Metodološki oslonjeni na savremene teorijske pristupe ovi radovi pokazuju vrsno analitičko umeće i zasnivaju nove mogućnosti čitanja i razumevanja Vinaverovog dela.
(Prof. dr Predrag Petrović)
Radovi u ovom zborniku tumače odnos Stanislava Vinavera i francuske kulture iz različitih perspektiva i teorijskih premisa što zborniku daje dinamičnost. Zajednička većini radova je produblјena, pažlјiva i vrlo ubedlјiva argumentacija, kao i čvrsta naučno-metodološka zasnovanost. Zbornik predstavlјa inovativan doprinos komparativnim proučavanjima, poetičkim čitanjima Vinaverovog stvaralaštva i njegovoj kontekstualizaciji, kao i teoriji prevođenja.
 (dr Jelena Milinković)