Dekartova smrt

DEKARTOVA SMRT / Radomir Konstantinović ; Priredili Gojko Tešić i Iva Tešić.
Šabac : Fondacija „Stanislav Vinaver“, 2018
(Novi Sad : Sajnos).
378 str. ; 22 cm¸
ISBN 978-86-6050-003-0
(karton sa omotom); Kritičko izdanje.
Tiraž 500. COBISS.SR-ID 269000460
Sabrana dela Radomira Konstantinovića ;
ǂtom ǂ17. Vinaverova biblioteka.

1,200.00 рсд

Nema na zalihama

Opis

Dekartova smrt je zapis o jednom načinu stalnog iskušavanja mišlјenja, dakle, o jednom životu koji ne može da izađe iz sebe, iako je to ne samo njegova najintenzivnija želјa, nego i njegovo najsnažnije htenje. U pitanju je pripovedanje o jednoj zapletenosti u sebe mišlјenja koje misli protiv sebe, u stalnom otporu prema sebi, jednog mišlјenja koje se sebi uopšte ne dopada, koje bi htelo da bude drugačije, jer je sebi, onakvo kakvo jeste, neizdržlјivo i nepodnošlјivo. I, naravno, jednog mišlјenja koje je zastrašeno potpunim rascepom u koji je zapalo, svojom nemogućnošću da postane drugačije, svojom nemogućnošću da ostane isto.

Branka Arsić

„Lakoća, s kojom Branka Arsić govori o stvarima najtežim, a da te stvari ne izneveri, jedinstvena je… Nјeno tumačenje Dekartove smrti, „najpre u diskusiji koju je organizovao Treći program Radio Beograda, a potom u prikazu same knjige, duboko me je impresioniralo, i ja sam došao ovamo to da kažem, što mogu jasnije: nisam doživeo, dosad, ni jedno tako sjajno razumevanje, kao ovo njeno, Dekartove smrti.

Radomir Konstantinović

Ako ovom delu pristupimo s tipološkog aspekta, možemo reći da je Konstantinović napisao jedan, po svome tonu, snažno intelektualizovani porodični roman. Roman jedne takve porodice, čije je osećanje života prevashodno intelektualno, te stoga ne spada u ovaj svet, i u tom smislu su njeni članovi eteričniji, prefinjeniji od izravnih Dekartovih, Montenjevih i Paskalovih potomaka. Tako to mora da bude, jer kakav bi Život mogao da vodi čovek tamo gde nema pravog života?

Laslo Vegel