Фондацију „Станислав Винавер“ основао је Град Шабац са циљем да развија и унапређује демократске вредности и институције, људска, грађанска и мањинска права, културу, уметност, образовање и јавно информисање. Ради реализације својих циљева, Фондација издаје књиге, часописе, ревије и друге публикације, баш како је то радио и Станислав Винавер, најевропскији Шапчанин у Србији.

Станислав Винавер (рођен 1. марта 1891. у Шапцу – умро у Нишкој Бањи 2. августа 1955) –најевропскији је интелектуалац, писац, уметник у српској култури.

Био је у исто време есејист, критичар (књижевни, музички, позоришни, ликовни, филмски…), песник, пародичар, полемичар, преводилац (с француског, немачког, енглеског, руског, шпанског, пољског и италијанског језика), приповедач и путописац, новинар и репортер, књижевни историчар, уредник.

Широког образовања, несводљивог и неканонизованог духа, увек је из европскога окружења у српски поетско‒уметнички контекст критички преносио, препевавањем и превођењем, острашћено и занесено, пркосно и у инат законодавцима и проповедницима поетске праксе и промишљања оно што је негде, тамо у свету, највредније и најзначајније (бајке из Хиљаду и једне ноћи, Рабле, Вијон, Нервал, Гете, Валери, Рембо, Хашек, Стерн, Блок, Твен, Кено, Гогољ, Киплинг, Керол, итд.)

Крајњи циљ наше Фондације јесте да постане оно духовно средиште око којег ће се окупљати не само поштоваоци уметности неправедно заборављених великана, већ и ствараоци и проучаваоци модерне српске, европске и светске литературе.

Као један од најважнијих сегмената деловања Фондације биће Истраживачко-издавачки центар „Станислав Винавер“ који би био у много чему јединствена издавачка кућа посвећена и завичајним и националним, и европско-светским модерним вредностима.

Органи управљања

Управни одбор:
Зоран Николић (председник)
мр Соња Бокун Ђинић
Соња Живковић
Директор:
Александра Павловић

Адреса: Карађорђева 22, 15000 Шабац