Fondaciju „Stanislav Vinaver“ osnovao je Grad Šabac sa ciljem da razvija i unapređuje demokratske vrednosti i institucije, ljudska, građanska i manjinska prava, kulturu, umetnost, obrazovanje i javno informisanje. Radi realizacije svojih ciljeva, Fondacija izdaje knjige, časopise, revije i druge publikacije, baš kako je to radio i Stanislav Vinaver, najevropskiji Šapčanin u Srbiji.

Stanislav Vinaver (rođen 1. marta 1891. u Šapcu – umro u Niškoj Banji 2. avgusta 1955) –najevropskiji je intelektualac, pisac, umetnik u srpskoj kulturi.

Bio je u isto vreme esejist, kritičar (književni, muzički, pozorišni, likovni, filmski…), pesnik, parodičar, polemičar, prevodilac (s francuskog, nemačkog, engleskog, ruskog, španskog, poljskog i italijanskog jezika), pripovedač i putopisac, novinar i reporter, književni istoričar, urednik.

Širokog obrazovanja,  nesvodljivog i nekanonizovanog duha, uvek je iz evropskoga okruženja u srpski poetsko‒umetnički  kontekst kritički prenosio, prepevavanjem i prevođenjem, ostrašćeno i zaneseno, prkosno i u inat zakonodavcima i propovednicima poetske prakse i promišljanja ono što je negde, tamo u svetu,  najvrednije i najznačajnije (bajke iz Hiljadu i jedne noći, Rable, Vijon, Nerval, Gete, Valeri, Rembo, Hašek, Stern, Blok, Tven, Keno, Gogolj, Kipling, Kerol, itd.)

Krajnji cilj naše Fondacije jeste da postane ono duhovno središte oko kojeg će se okupljati ne samo poštovaoci umetnosti nepravedno zaboravljenih velikana, već i stvaraoci i proučavaoci moderne srpske, evropske i svetske literature.

Kao jedan od najvažnijih segmenata delovanja Fondacije biće Istraživačko-izdavački centar „Stanislav Vinaver“ koji bi bio u mnogo čemu jedinstvena izdavačka kuća posvećena i zavičajnim i nacionalnim, i evropsko-svetskim modernim vrednostima.

Organi upravljanja:

Upravni odbor:

predsednik dr Slobodan Ilić

Velimir Kuzmanović

Predrag Tojić

direktor Dragan Vujadinović

urednik Gojko Tešić 

 

Adresa: Karadjordjeva 22, Šabac