Национални научни скуп “Станислав Винавер и музика”

/ / Вести / 26 novembra, 2022

Градоначелник Шапца др Александар Пајић са сарадницима угостио је у суботу преподне у Градској кући учеснике Националног научног скупа са међународним учешћем “Станислав Винавер и музика”, уприличеног у оквиру градске манифестације “Винаверов свет 2022.”. У срдачном разговору са професорима и студентима Катедре за музикологију Факултета музичке уметности у Београду, носиоцима овог научног пројекта, наглашена је успешна сарадња Фондације “Станислав Винавер” у Шапцу са градским, али и републичким институцијама културе и образовним установама.

Гости су у Градској кући имали прилику да се упознају са њеним историјатом, али и да погледају легат од 77 уметничких дела Бранка Станковића, о чему је надахнуто говорила Татјана Марковић, кустос Народног музеја у Шапцу.

Учесници Националног научног скупа “Станислав Винавер и музика”, после пријама у Градско кући, а пре почетка радног дела, имали су прилику да се у Музеју шабачких Јевреја, некадашњој синагоги, упознају са животом јеврејске заједнице у Шапцу. О историјату Јевреја Сефарда који су у Шабац почели да стижу после изгона из Шпаније, а уточиште у нашем граду масовно понашли у зиму 1940, али и трагично страдали у нацистичком погрому годину дана касније, говорио је кустос Музеја Бранислав Станковић.

Национални научни скуп са међународним учешћем “Станислав Винавер и музика” одржан је у Дворани “Винавер” Библиотеке шабачке, а радило се у две сесије.

Фондација “Станислав Винавер” заваљује Катедри за музикологију Факултета нузичке уметности у Београду, њеним дивним професорима и студентима, на сјајном одабиру тема и излагањима за размишљање и памћење. Неизмерно хвала и проф. др Милици Винавер, унуци нашег знаменитог суграђанина, што је све време била са нама и учествовала у раду овог научног догађаја.