Изложба “Лубарда – Једна прича” дар Фондације “Станислав Винавер” Шапчанима

/ / Вести / 25 novembra, 2022

Величанствено је данас у подне било у Народном музеју у Шапцу на свечаном отварању градске манифестације “Винаверов свет 2022.” и отварању изложбе “Лубарда – Једна прича”. Захваљујемо епископу шабачком Јеротеју, помоћнику министра културе Радовану Јокићу, директорима Музеја Југославије, Куће легата и Медија центра “Одбрана”, градоначелнику др Александру Пајићу и свим пријатељима који су увеличали овај догађај.

Петар Лубарда (1907 – 1974) је био један од највећих југословенских и српских сликара 20. века. Изградио је карактеристичан реалистички израз откривен домаћој публици на самосталним изложбама у Београду. Био је запажен и на европској и светској сцени, где је награђиван међународним признањима у Паризу, Хагу, Сао Паолу, Токију, Њујорку, Калкути, Бечу и многим другим.

О његовом делу надахнуте критике је писао Станислав Винавер, а и славни сликар умео је господски да узврати – илуструјући књиге нашег знаменитог суграђанина.

Поред 29 слика и цртежа на изложби се налази и архивска фото-грађа Куће легата, до сада непозната јавности, фото-архива Дома ЈНА, сада Медија центра „Одбрана”. Ауторски тим ове јединствене поставке чине кустоскиње Јелена Кнежевић из Медија центра „Одбрана”, Дина Павић из „Куће легата“ и Ана Панић из Музеја Југославије.

Посебну част на отварању чинило је присуство сликара Ђура Лубарде, Петровог синовца, и проф. др Милице Винавер, унуке Станислава Винавера.

Изложба ће бити отворена до 23. децембра, а сви који посете Народни музеј у Шапцу моћи ће да је виде бесплатно, као дар Фондације “Станислав Винавер” и Града Шапца.