„Лубарда – Једна прича“ у част Станислава Винавера

/ / Вести / 21 novembra, 2022

Изложба „Лубарда – Једна прича“  биће свечано отворена у Галерији Народног музеја у Шапцу у оквиру Градске манифестације „Винаверов свет 2022“, у петак, 25. новембра  у 12  часова и трајаће до 23. децембра. 

Петар Лубарда (1907 – 1974) је био један од највећих југословенских и српских сликара 20. века. Изградио је карактеристичан реалистички израз откривен домаћој публици на самосталним изложбама у Београду. Био је запажен и на европској и светској сцени, где је награђиван међународним признањима у Паризу, Хагу, Сао Паолу, Токију, Њујорку, Калкути, Бечу и многим другим.

Препознатљиве константе у веома богатом Лубардином опусу остају драмска интерпретација садржаја и ослањања на садржаје реалног света.

Поставку чине дела аутора која нису део сталне поставке у Легату Петра Лубарде, нити су излагана у овом обиму, дела из уметничке збирке Дома Војске Србије употпуњена одабраним делима из фонда Музеја Југославије, која су дата на поклон председнику СФРЈ Јосипу Брозу Титу.

Поред слика и цртежа на изложби ће се наћи и архивска фото-грађа Куће легата,  до сада непозната јавности, фото-архива Дома ЈНА, сада Медија центра „Одбрана”. 

Изложба обележава и 115 година од рођења Петра Лубарде, и представља друго гостовање у овој међуинституцијалној сарадњи ван Београда, после Ниша.

Ауторски тим ове јединствене изложбе чине кустоскиње Јелена Кнежевић из Медија центра „Одбрана”, Дина Павић из „Куће легата“ и Ана Панић из Музеја Југославије, док је за визуелни идентитет каталога и изложбе задужена Александра Капор из Медија центра „Одбрана”.

По отварању изложбе, кустоскиње ће обавити стручно вођење кроз изложбу.