Највише традиције има наш драги Шабац…

/ / Вести / 12 oktobra, 2021

“Можда од свих вароши у предратној Србији, највише традиције има наш драги Шабац…”                                                                         

Станислав Винавер

Да је Шабац град који негује традицију и не дозвољава јој да постане “кидљива као ћудљиве традиције већине србијанских вароши…”, како је и сам Винавер записао, сведочи манифестација ВИНАВЕРОВ СВЕТ 2021. која је одржана 28. и 29.септембра на више локација у нашем граду. Фондација Винавер и град Шабац су на овај начин желели да принесу уздарје свом драгом суграђанину, великом ерудити ,књижевном ствараоцу, публицисти ,прводиоцу, човеку широког ума и свеобухватног погледа. Дводневна манифестација отпочела је казивањем стихова из збирке песама “Мјећа” и полагањем цвећа на Јеврејском гробљу, Винаверовој сестри Мјећеслави којој је збирка посвећена. На Винаверовом тргу приказана је изложба ” Песник говори”, а потом и кратак уметнички програм који су извели млади шабачки уметници Лена Вујовић и Никола Ђукић. Овом својеврсном јавном часу присуствовали су ученици шабачких средњих школа. Отварање манифестације одржано је у дворани “Винавер,” у Библиотеци шабачкој. Госте је поздравила директорка Фондације Александра Павловић, а присутнима су се обратили проф. др Милица Винавер, градоначелник града Шапца др Александар Пајић и проф. др Јован Делић, председник Културног савета Фондације. Пратећи виолински колаж извела је уметница Катарина Марић. Присутни поштоваоци Винаверовог дела имали су потом прилику да одгледају документарни филм “130 година Станислава Винавера“, аутора Менте Ментовића, у продукцији Савеза јеврејских општина Србије. Другог дана манифестације у Народном музеју у Шапцу градоначелници Шапца и Ваљева др Александар Пајић и Лазар Гојковић, отворили су изложбу слика познатог српског сликара Љубе Поповића, коју ће наши суграђани бити у могућности да погледају до 23.октбра.
Завршни део манифестације реализован је у дворани ” Винавер” поетско-музичким пројектом, редитеља Стефана Саблића. Стихове Станислава Винавера казивао је драмски уметник Младен Андрејевић, уз звуке сефардске музике у извођењу ансамбла Shira u’tfila.
Чланови УО Фондације су током ова два дана обавили конструктивне разговоре са проф. др Милицом Винавер и проф. др Јованом Делићем и договорили се о смерницама које Фондација треба да следи у свом делању и функционисању.

Фондација “Станислав Винавер”

Фондацију „Станислав Винавер“ основао је Град Шабац са циљем да развија и унапређује демократске вредности и институције, људска, грађанска и мањинска права, културу, уметност, образовање и јавно информисање.

Крајњи циљ наше Фондације јесте да постане оно духовно средиште око којег ће се окупљати не само поштоваоци уметности неправедно заборављених великана, већ и ствараоци и проучаваоци модерне српске, европске и светске литературе.

Архива вести