Винаверови дани европске културе у Шапцу

/ / Вести / 18 juna, 2020

Од четвртка до суботе у Шапцу се одршавају традиционални Винаверови дани европске културе, а ове године под називом Европска ноћ, према збирци збирци овог најевропскијег српског интелектуалца.

У Библиотеци шабачкој одржава се нуачни скуп „Душа звер, свест: Станислав Винавер и немачка култура“. Предвиђена је и промоција другог броја годишњака за модерну књижевност и уметност „Винаверово огледало“ и научног зборника „Плаво небо над утопијом: Станислав Винавер и руска култура“, а о томе говоре др Корнелија Ичин, др Владан Бајчета и Гојко Тешић.​

Винаверови дани европске културе ове године доносе снажни драмски приказ дела Монах Тадија настао по текстовима драме Лјубомира Ранковића у извођењу уметничке групе Агапе под вођством Александре Павловић, професорке књижевности. Овај несвакидашњи културни догађај увод је у промоцију збирке песама „Ратни другови” Станислава Винавера, где ће говорити и проф. др Надежда Винавер, ауторка есеја о делу..​

Други дан фестивала резервисан је за доделу Књижевне награде Станислав Винавер – а овогодишњи лауреат је академик Матија Бећковић, и то на новоизграђеном Тргу Станислав Винавер. Следи рецитал „Песник-небесник“ у извођењу уметничке групе Агапе. Те вечери биће додељена признања најуспешнијим младим песницима који су се одазвали на књижевни конкурс “Трепети душе моје”, а признање додељује управо Матија Бећковић.​

За крај ове манифестације приређује се “Ноћ под звездама” у Великом парку и посвећена је поезији за сва чула. На почетку ће се представити три песникиње које доносе потпуно нове хоризонте савремене књижевности – Маша Сеничић, Радмила Петровић и Милица Шпадијер.

„Европска ноћ” у Шабац доводи неке од најистакнутијих аутора савремене музичке сцене па ће тако на затварању наступити Цхорбика млада музичка уметница новог и упечатљивог звука, техно дуо који чине Игор Аличич и Дино Поповић.

Дуго је Станислав Винавер био скрајнут и занемарен од књижевне и интелектуалне сцене, да би пренеколико година Шабац почео да се достојно одужује овом великм књижевнику, преводиоцу, новинару европског формата. Потекао је из чувене породице Винавер , а његово отац Аврам крајем 19. века дошавши у Шабац донео је и први рендген апарат у Србију. Станислав Винавер после школовања у Шапцу студира на Сорбони математику, физику, философију, и то код чувених професора Анри Поанкареа и Анри Бергсона. Акладемску кариеру прекида повратком у Србију и прелази ратни пут 1.300 каплара.

Припадао је групи српских надреалиста , али је касније имао свој особенит књижевни пут. После Другог светског рата био је потуно скрајнут, а чак ни емогао да се запосли у Тањугу коа новинар. Шабац је основао Фондацију Винавер, која је поред осталог објавила Сабрана дела Станислава Винавера а такође и Сабрана дела Радомира Константиновића, што довољно говори о вредносној усмерености. Винаверов трг изграђен је по узору на Винаверово дело „Громобран свемира“.

Извор: www.danas.rs